od 2010.

Način i postupak procene rizika na radnom mestu i u radnoj sredini

U “Sl. glasniku RS”, br. 76/2024 objavljen je Pravilnik o načinu i postupku procene rizika na radnom mestu i u radnoj sredini, koji se primenjuje od 21. septembra 2024. god.

Ovim pravilnikom propisuju se način i postupak procene rizika od nastanka povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom zaposlenog na radnom mestu i u radnoj sredini, kao i način, mere i rokovi za njihovo otklanjanje, sprečavanje ili smanjenje na najmanju moguću meru, koje poslodavac uređuje aktom o proceni rizika.

Ovaj pravilnik primenjuje se na radnom mestu na kome radi lice koje je u radnom odnosu kod poslodavca, kao i lice koje po bilo kom osnovu obavlja rad ili se osposobljava za rad kod poslodavca, a naročito lice koje obavlja profesionalnu praksu ili praktičnu nastavu ili učenje kroz rad u sistemu dualnog obrazovanja.

Procena rizika zasniva se na načelima prevencije koja su utvrđena Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

Procena rizika, aktivnosti i mere koje poslodavac utvrdi i sprovodi obezbeđuju se primenom propisa o bezbednosti i zdravlju na radu i drugih propisa, a primenjuju se radi otklanjanja opasnosti i štetnosti na radnom mestu i u radnoj sredini, odnosno radi sprečavanja ili smanjenja rizika na najmanju moguću meru, u obimu kojim se sprečava povreda na radu, profesionalna bolest i bolest u vezi sa radom zaposlenog.

Procena rizika zasniva se na sistematskom evidentiranju i procenjivanju svih faktora u procesu rada, prisutnih vrsta opasnosti i štetnosti na radnom mestu i u radnoj sredini koje mogu da prouzrokuju povredu na radu, profesionalnu bolest i bolest u vezi sa radom zaposlenog.

Procenom rizika sagledavaju se organizacija rada, radni procesi, sredstva za rad, sirovine i materijali koji se koriste u tehnološkim i radnim procesima, lična zaštitna oprema, kao i drugi elementi koji mogu da izazovu povredu na radu, profesionalnu bolest i bolest u vezi sa radom zaposlenog.

Procena rizika obuhvata:

1) opšte podatke o poslodavcu;

2) opis tehnološkog i radnog procesa, opis sredstava za rad (njihovo grupisanje, spisak opreme za rad i spisak lične zaštitne opreme);

3) prikupljanje podataka i snimanje organizacije rada;

4) prepoznavanje i utvrđivanje opasnosti i štetnosti na radnom mestu i u radnoj sredini;

5) procenjivanje rizika u odnosu na opasnosti i štetnosti;

6) utvrđivanje načina i mera za otklanjanje, sprečavanje ili smanjenje rizika;

7) zaključak;

8) izmene i dopune akta o proceni rizika.

Poslodavac je dužan da akt o proceni rizika, usklađen sa odredbama ovog pravilnika, donese do 28. aprila 2025. godine.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku procene rizika na radnom mestu i u radnoj okolini („Službeni glasnik RS”, br. 72/06, 84/06 – ispravka, 30/10 i 102/15).

Podsećamo, čl. 16. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu („Službeni glasnik RS”, broj 35/23) je propisana Procena rizika:

“Poslodavac je dužan da donese akt o proceni rizika u pisanoj formi za sva radna mesta u radnoj sredini i da utvrdi način, mere i rokove za otklanjanje ili smanjenje rizika na najmanju moguću meru.

Poslodavac je dužan da donese akt o proceni rizika za sva radna mesta na kojima učenici obavljaju profesionalnu praksu ili praktičnu nastavu ili učenje kroz rad u sistemu dualnog obrazovanja u skladu sa zakonom koji uređuje dualno obrazovanje.

Poslodavac je dužan da obezbedi da mere utvrđene aktom o proceni rizika budu integrisane u sve aktivnosti poslodavca i na svim nivoima.

Poslodavac je dužan da izmeni akt o proceni rizika u slučaju pojave svake nove opasnosti ili štetnosti i promene nivoa rizika u radnom procesu, uvođenja novog radnog mesta i nove tehnologije i promene uslova radne sredine.

Akt o proceni rizika zasniva se na utvrđivanju opasnosti i štetnosti na radnom mestu u radnoj sredini, na osnovu kojih se vrši procena rizika od nastanka povreda i oštećenja zdravlja zaposlenog.

Način i postupak procene rizika na radnom mestu i u radnoj sredini propisuje ministar nadležan za poslove rada.”

Izvor: Izvodi iz propisa preuzeti su iz programa „Propis Soft“, Redakcija Profi Sistem Com-a.

Najnoviji tekstovi