od 2010.

„Problemi sudske prakse u primeni pravila o teretu dokazivanja u parničnom postupku“ – „Advokatska kancelarija”, septembar 2024.

TEMA BROJA: Problemi sudske prakse u primeni pravila o teretu dokazivanja u parničnom postupku“, Miloš Keljanović, sudijski saradnik – autor ukazuje, između ostalog, da treba obratiti pažnju da je propisano da se pravila o teretu dokazivanja imaju primeniti ,,ako sud na osnovu izvedenih dokaza ne može sa sigurnošću da utvrdi neku činjenicu”, da ne treba tretirati kao nekakav poslednji i očajnički pokušaj suda da utvrdi činjenično stanje, već kao način utvrđivanja činjeničnog stanja koji, kako je već konstatovano, proizlazi po prirodi stvari, s obzirom na odsustvo istražnog načela, a zatim i na konretne primere iz prakse.

ZA RAZMIŠLJANJE: „Šta kada prijavu vrši onaj ko je u stvari kriv za prekršaj?”, dipl. prav. Nenad Jevtić – u temi za razmišljanje autor se bavi pitanjem šta raditi kada vas optužuje onaj ko je u stvari kriv za prekršaj?

KOMENTARI:

„Ukidanje rešenja u upravnom postupku“, Saša Kulić, dipl. pravnik, Viši savetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičkoj direkciji za vode

„Dobijanje dozvole za pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom“, Marko M. Milutinović, advokat iz Beograda

„Uticaj određivanja pritvora na radni odnos kod poslodavca“, Goran M. Ćiraković, advokat iz Beograda

AKTUELNA SUDSKA PRAKSA:

I. Parnični postupak – teret dokazivanja (novija sudska praksa)

II. Postupak kod APR

III. Radno pravo – udaljenje zaposlenog sa rada

IV. Praksa Ustavnog suda

V. Praksa Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije

VI. Praksa Evropskog suda za ljudska prava protiv drugih država: Da li se iz postupka izuzima sudijski pomoćnik?

Najnoviji tekstovi