od 2010.

Pravilnik o standardima i postupku za spoljašnju proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova

Na osnovu člana 12. stav 1. tačka 11. Zakona o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS”, br. 88/17, 27/17 – dr. zakon, 73/18, 67/19, 6/20 – dr. zakoni, 11/21 – autentično tumačenje, 67/21 – dr. zakon, 67/21 i 6/23), Nacionalni savet za visoko obrazovanje na 40. sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje održanoj 31. jula 2024. godine doneo je Pravilnik o standardima i postupku za spoljašnju proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova.

Pravilnik je objavljen u “Sl. glasniku RS”, br. 78/2024 i primenjuje se od 5. oktobra 2024. god.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o standardima i postupku za spoljašnju proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova („Službeni glasnik RS”, broj 13/19).

Ovim pravilnikom utvrđuju se standardi i postupak za spoljašnju proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova.

Standardi su sastavni deo ovog pravilnika.

Postupku spoljašnje provere kvaliteta visokoškolskih ustanova podležu sve visokoškolske ustanove u Republici Srbiji.

Postupak spoljašnje provere kvaliteta visokoškolske ustanove pokreće i sprovodi Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta, stručni organ Nacionalnog akreditacionog tela:

1. Redovno, u četvrtoj godini akreditacionog ciklusa visokoškolske ustanove i tokom prvog ostvarivanja studijskog programa na visokoškolskoj ustanovi;

2. Vanredno, kada Komisija za akreditaciju utvrdi da postoje opravdani razlozi;

3. Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove visokog obrazovanja;

4. Na zahtev Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Postupak spoljašnje provere kvaliteta se sprovodi u roku od devet meseci.

Redovni postupak spoljašnje provere kvaliteta je baziran na izveštaju o samovrednovanju koji podnosi visokoškolska ustanova u četvrtoj godini akreditacionog ciklusa, za period od prve tri godine od dana izdavanja uverenja o akreditaciji visokoškolske ustanove.

Vanredni postupak spoljašnje provere kvaliteta, kao i postupak spoljašnje provere kvaliteta koji se sprovodi na zahtev ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje baziran je na izveštaju o samovrednovanju visokoškolske ustanove i dokumentaciji relevantnoj za konkretan zahtev ovlašćenog podnosioca.

U slučaju vanrednog, odnosno, postupka spoljašnje provere kvaliteta koji se sprovodi na zahtev ovlašćenog podnosioca, obuhvat spoljašnje provere može biti ograničen na one standarde za samovrednovanje koje Komisija za akreditaciju, u smislu zahteva podnosioca, smatra relevantnim.

Redovni postupak spoljašnje provere kvaliteta određene visokoškolske ustanove sprovodi se nezavisno od postupaka akreditacije na toj ustanovi.

Postupak spoljašnje provere kvaliteta je jedinstven.

Komisija za akreditaciju donosi:

1) Uputstvo za sprovođenje postupka spoljašnje provere kvaliteta koje sadrži smernice visokoškolskim ustanovama za pripremu dokumentacije;

2) Uputstvo i smernice recenzentskoj komisiji za procenu ispunjenosti standarda za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

Sva uputstva Komisije za akreditaciju objavljuju se na internet stranici Nacionalnog akreditacionog tela.

Postupak spoljašnje provere kvaliteta polazi od rezultata samovrednovanja visokoškolske ustanove i vrši se analizom i ocenom ispunjenosti standarda za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta visokoškolskih ustanova i studijskih programa koji su propisani odgovarajućim pravilnikom (standardi za samovrednovanje).

U postupku spoljašnje provere kvaliteta sagledavaju se i analiziraju kvalitet i rezultat samovrednovanja visokoškolske ustanove, pri čemu je obavezan neposredan uvid u rad visokoškolske ustanove, u vidu posete koju obavlja recenzentska komisija.

Ishod postupka spoljašnje provere kvaliteta predstavlja Izveštaj, odnosno, Završni izveštaj o spoljašnjoj proveri kvaliteta koji donosi Komisija za akreditaciju i koji se objavljuje na službenoj internet stranici Nacionalnog akreditacionog tela.

Visokoškolskoj ustanovi se može izmeniti ili oduzeti dozvola za rad kada se u postupku spoljašnje provere kvaliteta utvrdi da ne ispunjava uslove za obavljanje delatnosti predviđene Zakonom.

Standardi za spoljašnju proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova su:

Standard 1: Korišćenje rezultata samovrednovanja visokoškolske ustanove

Standard 2: Metod spoljašnje provere kvaliteta

Standard 3: Oblasti spoljašnje provere kvaliteta

Standard 4: Rezultat spoljašnje provere kvaliteta visokoškolske ustanove

Standard 5: Organizacija i učesnici postupka spoljašnje provere kvaliteta

Standard 6: Postupak spoljašnje provere kvaliteta

Standard 7: Izveštavanje

Standard 8: Periodičnost provere

Standard 9: Unapređenje postupka spoljašnje provere kvaliteta

Pravilnik uz standarde sadrži i Preporuke za sprovođenje standarda.

Izvor: Izvodi iz propisa preuzeti su iz programa „Propis Soft“, Redakcija Profi Sistem Com-a.

Najnoviji tekstovi