od 2010.

Standardi za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta visokoškolskih ustanova i studijskih programa

Na osnovu člana 12. stav 1. tačka 10. Zakona o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS”, br. 88/17, 27/17 – dr. zakon, 73/18, 67/19, 6/20 – dr. zakoni, 11/21 – autentično tumačenje, 67/21 – dr. zakon, 67/21 i 6/23), Nacionalni savet za visoko obrazovanje na 40. sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje održanoj 31. jula 2024. godine doneo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o standardima za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta visokoškolskih ustanova i studijskih programa

Navedeni pravilnik je objavljen u “Sl. glasniku RS”, br. 78/2024 i primenjuje se od 5. oktobra 2024. god.

Menja se pre svega sam naziv pravilnika tako da sada glasi Pravilnik o standardima i postupku za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta visokoškolskih ustanova i studijskih programa

Dakle, pored standarda za samovrednovanje pravilniom se uređuje i postupak samovrednovanja.

Visokoškolska ustanova sprovodi postupak samovrednovanja i ocenjivanja kvaliteta svojih studijskih programa, nastave i uslova rada.

Samovrednovanje se sprovodi na način i po postupku propisanim opštim aktom visokoškolske ustanove, u skladu sa ovim pravilnikom.

U postupku samovrednovanja razmatra se i ocena studenata.

Visokoškolska ustanova sprovodi postupak samovrednovanja dva puta u toku jednog akreditacionog ciklusa, i to:

1. Prvi put, za period od prve tri godine od dana izdavanja uverenja o akreditaciji visokoškolske ustanove; i

2. Drugi put, za period od naredne tri godine.

Ishod postupka samovrednovanja predstavlja izveštaj o postupku i rezultatima samovrednovanja (u daljem tekstu: Izveštaj o samovrednovanju) koji visokoškolska ustanova objavljuje na svojoj internet stranici.

Izveštaj o samovrednovanju je jedinstven i sadrži podatke o samovrednovanju visokoškolske ustanove i svih akreditovanih studijskih programa koji se na njoj izvode, u skladu sa standardima za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta.

Izveštaj o samovrednovanju predstavlja deo obavezne dokumentacije koju visokoškolska ustanova podnosi u postupcima akreditacije i spoljašnje provere kvaliteta.

Izveštaj o samovrednovanju, kao i druge podatke od značaja za ocenu kvaliteta, visokoškolska ustanova dostavlja Nacionalnom akreditacionom telu.

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (u daljem tekstu: Komisija za akreditaciju) donosi uputstvo za pripremu Izveštaja o samovrednovanju visokoškolskih ustanova koje se, nakon usvajanja, objavljuje na internet stranici Nacionalnog akreditacionog tela.”

Organ poslovođenja visokoškolske ustanove garantuje:

1. Da je Izveštaj o samovrednovanju sačinjen u skladu sa standardima koji čine sastavni deo ovog pravilnika i odgovarajućim uputstvom Komisije za akreditaciju;

2. Da su podaci u Izveštaju o samovrednovanju verodostojni.

Izvor: Izvodi iz propisa preuzeti su iz programa „Propis Soft“, Redakcija Profi Sistem Com-a.

Najnoviji tekstovi